سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور، نهادی وابسته به وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی است. بر اساس مادۀ واحدۀ شمارۀ 6082 شورای انقلاب در تاریخ 1359/04/25 از ادغام سه نهاد آموزشی (مراکز تعلیمات حرفهای، صندوق کارآموزی، کانونهای کارآموزی و واحدهای مربوط به مطالعات نیروی انسانی و اشتغال وزارت کار و امور اجتماعی)، نهادی به نام سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور به منظور ارائه آموزشهای فنی و حرفهای و تربیت نیروی کار ماهر شکل گرفته است.
این نهاد، بر اساس بیش از 10 قانون موضوعه و مادۀ 151 قانون برنامه سوم و تنفیذ آن در برنامه چهارم، متولی آموزشهای فنی و حرفهای کوتاه مدت بوده و مسؤول کمیتۀ تخصصی آموزشهای فنی و حرفه ای غیررسمی با عضویت 16 وزارتخانه و سازمان و در نهاد کارگری و کارفرمایی است و فعالیتهای آموزشی خود را در دو بخش دولتی و غیر دولتی اجرا می کند.
این سازمان علاوه بر ستاد مرکزی، 31 ادارۀ کل در سطح کشور و یک مرکز تربیت مربی در شهر کرج دارد و به منظور دستیابی به تازههای علوم و فناوری روز و همگامی با استانداردهای بین المللی، همواره سعی بر گسترش روابط بین المللی از جمله با سازمان بین المللی کار (ILO) و سازمان بین المللی آموزش حرفهای و کشورهای مختلف دنیا کرده است
1- تربیت نیروی کار ماهر و نیمهماهر (آموزش جویندگان کار فاقد مهارت) 2- ارتقای مهارت نیروی کار شاغل 3- ایجاد و توسعة توان کارآفرینی 4- افزایش توان خوداشتغالی 5- ایجاد مهارتهای پیش از اشتغال به منظور کاهش دورۀ جستوجوی شغلی و تقویت کسب شغل 6- ایجاد دالانی سازمان یافته برای ورود مهارتهای نوین جهانی به کشور 7- مدیریت و نظارت بر آموزشهای غیررسمی مهارت در بخش خصوصی و حمایت در جهت توسعۀ مراکز فوق
سازمان:Iran Technical and Vocational Training Organization=I.R.T.V.T.O
عنوان اختصاری سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور ایران
آموزش فنی و حرفهای :(Techniacl and Vocational Training)
آموزشی است که به منظور ایجاد مهارت و توانایی برای احراز شغل یا افزایش مهارت ارائه میشود و منجر به کسب گواهینامه مهارت منجر می شود.
مرکز آموزش فنی و حرفهای : (Technical and Vocational Training Center)
فضای آموزشی شامل کارگاههای آموزشی، کلاسها، آزمایشگاه، فضای اداری و امکانات جانبی است که بر اساس ضوابط و مقررات به منظور ارتقاء مهارت و تخصص برای کارگران شاغل و یا ایجاد مهارت در افراد متقاضی کار فاقد مهارت و یا کم مهارت ایجاد شده است و تحت پوشش سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور اداره می شود.
مرکز تربیت مربی : (Instructor Training center)
مرکز آموزشی سازمان است که به منظور تربیت مربی فنی- حرفه ای, و یا بازآموزی مربیان مراکز و آموزشگاه های آزاد استفاده میشود.)
ظرفیت آموزشی مرکز:(Training capacity of center)
تعداد کار آموزانی که در طول یک سال در مرکز آموزشی پذیرفته میشوند، ظرفیت آموزش مرکز (سالیانه) نامیده میشود.
آموزشگاه آزاد فنی و حرفهای : (Private Technical and Vocational Training Institute)
به موسسه آموزشی گفته میشود که توسط بخش غیر دولتی با کسب مجوز از سازمان و در چارچوب آئین نامه تشکیل و ادارۀ آموزشگاههای آزاد فنی و حرفه ای مصوب سال 1379 هیئت دولت، راه اندازی شده است و بر اساس برنامههای درسی و استانداردهای مهارت- آموزشی مصوب سازمان و تامین عوامل آموزشی واجد شرایط وفق ضوابط نسبت به برگزاری دورههای آموزش فنی و حرفهای اقدام میکند.
کارآموز :(Trainee)
فردی است که به منظور فراگیری دانش و کسب و ارتقای مهارت شغلی، در دوره آموزش فنی و حرفهای معینی شرکت میکند.
مربی : (Trainer)
فردی است که ضمن احراز شرایط مربیگری، توانایی انتقال دانش فنی به کارآموزان، استفاده از تجهیزات کارگاه آموزش و فناوری روز و انجام ارزشیابی طی دوره و پایان دوره را مطابق با استاندارهای مهارت و آموزشی داشته باشد. طبقه بندی مربیان به صورت: کمک مربی، سرمربی، مربی ارشد و استاد مربی میباشد.
کارگر ماهر :(Skilled Worker)
به فردی که دوره آموزش فنی و حرفهای را در درجه های مهارتی طی کرده و بعد از احراز شرایط به کسب گواهینامه مهارت نایل شده است، کارگر ماهر گفته میشود.
نشانی سازمان: تهران- خیابان آزادی- چهارراه خوش- سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور